voordelen groene gevels
Wij hebben de belangrijke voordelen van het verticale groen nog een keer op een rijtje gezet.
Regulatie warmte/koude
Gevelbegroeiing werken in de zomer als hitteschild en in de winter als koudeschild. De regulerende werking is grotendeels afhankelijk van de energetische context van het gebouw, maar kan bijdragen aan een aangenamer binnenklimaat en daardoor resulteren in een aanzienlijke besparing op de energiekosten.
Verbetering (micro) klimaat
Gevelbegroeiing hebben een koelend effect door evaporatie en transpiratie van water. Dit is een gewenst effect om de zogenaamde hitte-eilanden te bestrijden, waardoor oververhitting in de stedelijke omgeving wordt voorkomen.
Ecologische compensatie
Gevelbegroeiing dragen bij aan een duurzame leefomgeving door voor flora en fauna mogelijkheden te creëren om zich te voeden, vestigen en voort te planten. Door het integreren van gevelbegroeiing in de stedelijke omgeving zal er een beter evenwicht ontstaan tussen biotische en biotische factoren.
Luchtzuivering
Het binden van schadelijke gassen en fijnstof door dak- en gevelbegroeiing draagt bij aan een gezonde luchtkwaliteit. Gassen worden via het blad opgevangen en opgenomen als voedingsstof. Fijnstof wordt ook via het blad opgevangen, maar spoelt af naar het substraat waar het wordt gebonden en via de wortel als voedingsstof wordt opgenomen.
Multifunctioneel ruimtegebruik
Gevelbegroeiing bieden talloze mogelijkheden met betrekking tot de intensivering van het multifunctionele ruimtegebruik. Vooral in de stedelijke omgeving wordt ruimte steeds schaarser, waardoor gevels een groot potentieel bieden om functies te combineren.
Geluidsisolatie
Gevelbegroeiing dragen bij aan het reduceren trillingen en het absorberen van geluid. De massa van het systeem en de structuur van de vegetatie dragen vooral in de stedelijke omgeving bij aan het verminderen van lawaai wat kan oplopen tot een reductie van 50 dB.
Duurzame leefomgeving
Gevelbegroeiing verbeteren de leefomgeving als onderdeel van het duurzaam bouwen. Het resultaat is duurzame waardecreatie door multifunctioneel ruimtegebruik in combinatie met ecologische compensatie, waarbij tevens adaptieve en mitigerende effecten bijdragen aan een klimaatbestendige leefomgeving.
Bron: joris bunschoten
‹ Terug naar overzicht